etnoblog

Az etnoblog többszerzős, közösségi blog, melynek fókuszában a Magyarországon élő kisebbségek, nemzetiségek kultúrája, problémái, illetve esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdései állnak.

Programajánló

Utolsó kommentek

önkormányzat liberalizmus esélyegyenlőség kisebbségek

Száműzték a roma családot

2008.09.01. 11:51 |

A Fővárosi Közgyűlés szocialista és szabad demokrata képviselői MSZP-s és SZDSZ-es frakciója, a cigány érdekképviseletek véleményét figyelmen kívül hagyva, egyaránt bojkottálta a Ferencvárosból Csepelre átköltöztetett 17 fős roma család visszaköltöztetése ügyében Németh Szilárd által összehívott ülést. A fideszes politikus elmondta: mint illetékes szakbizottsági elnököt a kitelepítettek képviselői keresték meg.

A csütörtöki ülésre meghívást kapott az érintett lakosokon kívül a két kerületi polgármester és a főpolgármester is, de ők nem jelentek meg. Németh Szilárd úgy fogalmazott, megdöbbentő, hogy a közgyűlés elé terjesztését Horváth Gyula csepeli alpolgármester sem szavazta meg, annak ellenére, hogy a kerületben a polgármesterrel együtt elítélték a ki- és betelepítést. „Úgy látszik, mindig csak saját és pártérdekeiket tartják szem előtt” – írta a képviselő.

John Emese, a Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-es frakcióvezetője úgy fogalmazott: megdöbbentőnek tartja, hogy egy kerületi politikus megijed és a fővároshoz rohan segítségért, ha egy roma család jelenik meg körzetében. Közölte: sajnálja, hogy a Fidesz megkérdőjelezi a szabad lakásválasztás jogát.

Ugyanakkor a kitelepített családfő csütörtökön azt nyilatkozta: választásuk nem volt, azt mondták nekik, ha nem fogadják el, mehetnek az utcára. Már nyolc éve van hivatalos lakásigénylésük a IX. kerületben. A kitelepített családfő elmondta: ennyien nem tudnak emberhez méltó életet élni, még a WC-re is sorban kell állniuk, a gyerekeket meg nem zárhatja a lakásba, hogy ne zajongjanak a folyosón. Ő és felesége mindig is dolgoztak, most is munkába járnak. Gyermekeiket IX. kerületi iskolájukba fogják járatni, ez napi három óra tömegközlekedést jelent nekik. A lakóközösség képviselői szerint embertelen és nem életszerű 17 embert egy ekkora lakásba bepréselni. A hírre lakásaik piaci értéke jelentősen csökkent, gyakorlatilag eladhatatlanná vált. A Fővárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és László Zoltán, a Fővárosi Közgyűlés egyetlen cigány képviselője is támogatja azt a két határozatot, amelynek elfogadását a koalíció képviselői minden szinten megakadályozták.

Zolovics

 

A bejegyzés trackback címe:

https://etno.blog.hu/api/trackback/id/tr25642943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kultúra

Esélyegyenlőség

Programajánló

süti beállítások módosítása