etnoblog

Az etnoblog többszerzős, közösségi blog, melynek fókuszában a Magyarországon élő kisebbségek, nemzetiségek kultúrája, problémái, illetve esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdései állnak.

Programajánló

Utolsó kommentek

esélyegyenlőség

Kótai Mihály és a cigányság

2008.07.16. 13:41 |

Kevés ember van ebben az országban, aki ne tudna valamilyen nemzetiségi őst felmutatni. Beszélgetések alkalmával mindenki elmeséli, vagy inkább felsorolja, hogy hányad részben ilyen vagy olyan származású felmenője. Svábok, tótok, örmények, dánok. Ettől szép ez az ország. Főleg akkor érdekes a reakciókat figyelni, mikor valamilyen ismertebb személyiség (álnevén celeb) mondja el magáról a származását.

Vajon miért vállalják be olyan kevesen a származásukat? Vajon szégyellik, vagy csak a természetes ösztön, amivel védik az intim szférájukat? Vannak, azonban akik bevállalták, sőt büszkén vállalják a kisebbségi identitásukat. Sean Connery talán a leghíresebb skót, példája alapján azt mondhatjuk, hogy sokan még márkanevet is tudnak belőle gyártani.
 
Itthon is bővelkedünk híres kisebbségiekben: Rogán Antal, Belváros polgármestere például büszkén mesél vend származásáról, és Kótai Mihály is büszkén vállalja cigányságát. De mi van a rejtőzködő többséggel? Görög Zita a Szőke kóla színésznőjére sem véletlenül osztották a cigánylány szerepét, mégsem beszél róla sehol. Talán fél, hogy összetöri a varázst… pedig ez csak emeli az értékét, ha még lehet.
 
Kisebbséginek lenni nem állapot, hanem tény. Micsoda siker lenne, ha úgy derülne ki Anettka származása, hogy sváb népviseletben táncolna egy nemzetiségi bálon! Vagy mi lenne, ha végre valaki kiderítené Majka gyökereit? Véleményem szerint sokkal többet tehetnének ezek az ikonok a nemzetiségek elfogadásáért, mint megannyi kormányprogram…

 

Zolovics

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://etno.blog.hu/api/trackback/id/tr67570216

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.07.18. 00:22:04

etnoblog - Kótai Mihály és a cigányságElindult az etnoblog, Magyarország első kisebbségekkel foglalkozó, de nem nemzetiségi blogja. Az etnoblog többszerzős, [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

potrien 2008.07.16. 22:31:06

Szerintem teljesen igaz amiről szól a bejegyzés, csak még annyit hozzá, hogy nem csak a celebeknek kellene felvállalni a származásukat, hanem egy értelmiségi rétegnek is fel kellene nőnie már. Itt lenne az ideje, hogy például a cigányoknak is legyen egy értelmiségi rétege aki vezetné őket. Nem ilyen farkas Flóriánoknak, meg Kolompár Orbánoknak kellene emberkedniük, mindenki kárára...

Sok sikert a bloghoz, nagyon örülök, hogy lett, itt volt az ideje.

Kultúra

Esélyegyenlőség

Programajánló

süti beállítások módosítása