etnoblog

Az etnoblog többszerzős, közösségi blog, melynek fókuszában a Magyarországon élő kisebbségek, nemzetiségek kultúrája, problémái, illetve esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdései állnak.

Programajánló

Utolsó kommentek

önkormányzat magyar gárda kisebbségek

Kisebbségek arénája

2008.07.30. 17:12 |

Miért nem lehet kiegyezni egymással? - szól a közhelyes kérdés. Az oszd meg és uralkodj elvét a kisebbségekre is előszeretettel alkalmazzák kis hazánkban. Nem csak arról van szó, hogy a többségi társadalmat és a cigányságot tudatosan összeugrasszák egyes magukat politikusnak nevező kalandorok, hanem arról is, hogy valamennyi nemzetiséget egymásnak eresszék.

A minap volt módom belenézni a kisebbségi önkormányzatok támogatási rendszerébe. Azt tapasztaltam, hogy az államnak édesmindegy, hogy az adott kisebbség mekkora lélekszámban él Magyarországon, mindenkinek ugyanazt a forrást (lásd pénzt, csak így sokkal trendibb) biztosítja. Tehát ha egy településen él 2000 cigány és 32 bolgár, azok kisebbségi önkormányzata ugyanazt az összeget fogja megkapni.
 
Ennek megoldására találták ki a differenciált támogatási rendszert, amelynek pont a lélekszám lenne az egyik mérőszáma, nem beszélve az adott kisebbség szociális és egyéb gondjainak figyelembe vételéről. Talán ez valamivel jobb elosztást eredményezne, de nem nagyon akar megszületni az elhatározás…
 
A gond ott van, hogy Állam Úr mindezt úgy gondolta el, hogy az egyiktől elvesz, míg a másiknak ad. Naná, hogy azok, akiktől elvennének pénzt, kiakadnak egy kicsit. Csak azt nem mondják, hogy a meglévőket nem vennék el, csak ahova több kell, oda többet adnak. Pedig ebbe valószínűleg minden kisebbség bele tudna egyezni. Ehelyett viszont egymást ölik azért a baksisért, amit Állam Úr jótékonyan odavet nekik működésre, programokra. „Amíg egymással harcolnak, addig sem engem nyaggatnak.”
 
És akkor még nem beszéltünk a Magyar Gárda vs. cigányság felülről generált ellentétéről… Lásd a beregi térségben békésen együtt építi a gátat a Gárda meg a helyi cigányság. Mondjuk nincs is ott egyetlen politikus és megmondó érdekvédő sem.
 

Zolovics

A bejegyzés trackback címe:

https://etno.blog.hu/api/trackback/id/tr64593032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csab-x64 2008.07.31. 20:38:35

Sajnos az ilyen eseményeken ahol a cigányság és a gárda eggyüt tesz valamit a közért, ott nem jelenik meg a kormánypárti sajtó.

Kultúra

Esélyegyenlőség

Programajánló

süti beállítások módosítása