etnoblog

Az etnoblog többszerzős, közösségi blog, melynek fókuszában a Magyarországon élő kisebbségek, nemzetiségek kultúrája, problémái, illetve esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdései állnak.

Programajánló

Utolsó kommentek

eu

Az Európai Parlament állásfoglalása...

2008.07.15. 16:58 |

 

Az Európai Parlament állásfoglalása

a kisebbségek védelméről és a megkülönböztetés elleni politikákról

a bővítés utáni Európában

(2005/2008(INI))

 

Az Európai Parlament 2005. június 8-án fogadta el a kisebbségek védelméről szóló állásfoglalást. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a kisebbségi jogok szerves részét képezik az alapvető emberi jogoknak, és a többféle módon meghatározható kisebbségek (pl. faji, etnikai, szexuális, vallási stb.) védelme érdekében fogalmazza meg a diszkrimináció tilalmát, a diszkrimináció megelőzésének szükségességét.

 

Az Európai Parlament elismeri, hogy nem létezik egységes megoldás, mely minden tagállamban egységesen rendezhetné a kisebbségek helyzetét. Ennek megfelelően, a kisebbségek védelme és a megkülönböztetés-ellenességet szorgalmazó politikák megvalósítása során az Unió nem kérdőjelezheti meg a tagállamok jogi és alkotmányos rendszerét és annak az alapelvnek a betartását, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő. Az Európai Parlament továbbá sürgeti a Tanácsot és a Bizottságot, valamint a tagállamok helyi, regionális és nemzeti végrehajtó szerveit, hogy működjenek együtt a diszkrimináció minden formája ellen, hogy érvényesülhessenek a tolerancia és a diszkrimináció-mentesség alapelvei, és mélyülhessen a társadalmi, gazdasági és politikai integráció az Unió minden lakosa között.

 

Az Európai Parlament úgy ítéli meg, hogy a hagyományos nemzeti kisebbségek problémái kezelésének a szubszidiaritás és az önkormányzatiság elvein alapuló döntéshozatalban történő hatékony részvétel az egyik leghatékonyabb módja. Az EP ösztönzi azokat a tagállamokat, melyek még nem ratifikálták a nemzeti kisebbségek védelmét szolgáló Európa Tanácsi Keretegyezményt, hogy ezt késedelem nélkül tegyék meg;

 

Az állásfoglalás szükségesnek tartja megkülönböztetni a (nemzeti) kisebbségeket a bevándorlóktól és a menedékért folyamodóktól. Bár nincs közösségi definíció a kisebbségek meghatározására sem az Egyesült Nemzetek nemzeti, vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatában, sem a nemzeti kisebbségek védelmét szolgáló európai keretegyezményben, az állásfoglalás javasolja, hogy a nemzeti kisebbségek meghatározására az Európa Tanács 1201(1993) számú ajánlásában található "nemzeti kisebbség" meghatározását használjuk, mely szerint a nemzeti kisebbség egy adott államban élő személyek olyan csoportja, amely az adott állam területén rendelkezik lakóhellyel, hosszú távú, szilárd és tartós kapcsolatokat tart fenn ezzel az állammal, különálló etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi jellegzetességeket mutat, kellőképpen reprezentatív, noha számban kisebb, mint az adott állam, vagy az adott állam régiója lakosságának többi része; arra törekszik, hogy együttesen megőrizze azt, ami közös identitásukat képezi, beleértve kultúrájukat, hagyományukat, vallásukat vagy nyelvüket.

Budapest, 2006. február 21.

A bejegyzés trackback címe:

https://etno.blog.hu/api/trackback/id/tr76569566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kultúra

Esélyegyenlőség

Programajánló

süti beállítások módosítása