etnoblog

Az etnoblog többszerzős, közösségi blog, melynek fókuszában a Magyarországon élő kisebbségek, nemzetiségek kultúrája, problémái, illetve esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdései állnak.

Programajánló

Utolsó kommentek

érdekes

AZ ECRI ÚJABB JELENTÉSEI A RASSZIZMUSRÓL

2008.07.15. 17:48 |

 


Az Európa Tanács 2008. február 12-én tette közzé a rasszizmus és intolerancia kérdéseivel foglalkozó független emberi jogi bizottság (ECRI) újabb négy jelentését. Ezek igen alaposan áttekintik Andorrában, Hollandiában, Lettországban és Ukrajnában az antiszemitizmussal, a kisebbségekkel kapcsolatos szabályozást és annak alkalmazását. A Bizottság több kérdésben aggodalmának adott hangot a tapasztalt eredmények ellenére is. Például az Ukrajnával foglalkozó jelentésben ugyan üdvözlik, hogy a Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság megkezdte tevékenységét, és egyebek mellett küzd a rasszizmus és a faji diszkrimináció ellen, ám a büntető igazságszolgáltatást, éppen a faji alapú cselekményekkel szembeni szankcionálás terén nem erősítették meg, nem állítottak fel olyan testületet, amely a polgári és a közigazgatási jog terén elkövetett hátrányos megkülönböztetés ellen érdemben fellépne. Igen kevés eljárást indítanak az antiszemita kijelentéseket tevők és gyalázkodó irodalmat kiadók ellen. A cigány közösség manapság is súlyos egyenlőtlenséggel néz szembe a közoktatás, a foglalkoztatás és a lakásügyek terén – hangsúlyozza a jelentés. Az ECRI több ajánlást is megfogalmazott a helyzet javítására.

 

A teljes anyag hozzáférhető angol, francia és – az Ukrajnáról szóló jelentés – ukrán nyelven is: http://www.coe.int/ecri 

 

 

 

2008: INTERKULTURÁLIS PÁRBESZÉD ÉVE EURÓPÁBAN

 

2007. december 4-én Paulo Coelho beszéde nyitotta meg az Interkulturális Párbeszéd Európai Éve - 2008 programot bemutató brüsszeli sajtótájékoztatót. A világhírű írót 2007 októberében nevezte ki az Európai Bizottság az Interkulturális Párbeszéd Európai Nagykövetének. Coelho a brüsszeli Berlaymont Palotában ebben a minőségében szólal fel. Az európai év célja, hogy elősegítse a kölcsönös megértést lés a jobb egymás mellett élést. Segíteni kívánják a kulturális sokféleség, valamint az európai ügyekben történő aktív polgári részvételt, az ebből fakadó előnyök feltárását. Ez tehát az Unió és a civilek közös kezdeményezése.

 

Az Interkulturális Párbeszéd Európai Éve - 2008 program céljai:

 

1.) az interkulturális párbeszéd elősegítése az egyre nyitottabb és kulturálisan egyre összetettebb Európai Unió állampolgárai és állampolgársággal nem rendelkező lakói között,

2.) a közös értékeken és a különféle kultúrák kölcsönös tiszteletén alapuló civil kezdeményezések támogatása.

 

Az európai év költségvetése 10 millió euró, amelyből információs kampányt, 7 fő európai és 27 nemzeti projektet támogatnak. Az Európai Bizottság két pályázatot hirdetett a 2008-as interkulturális párbeszéd európai éve program céljainak megvalósítása érdekében, az egyik a nemzeti, a másik az európai szintű projektek megvalósítását kívánja 50-80%-ban finanszírozni (társfinanszírozás). A projektek a városi kultúrával, populáris művészettel, az ifjúság részvételével, a migrációval, a médiával, a helyi kezdeményezésekkel foglalkoznak, és eredményeiket az év második felében láthatjuk. Így Brüsszelben hat vitára kerülsor, ahol szakterületenként vizsgálják meg a párbeszéd jelenségét: a média, a művészetek, a kulturális örökség, a munkahely, a vallások közti párbeszéd, az oktatás és az ifjúság, a migráció és az integráció összefüggéseiben.

 

Magyarország úgy határozott, hogy alulról fölfelé építkező modellben szervezi meg az Évet: abban kíván segíteni a kordináló szervezet, hogy civil kezdeményezések sikeresen és eredményesen megvalósulhassank, nagy média figyelmet kaphassanak és hosszú távon fenntarthatók legyenek. Az Év célja tehát elsősorban a téma fókuszba helyezése illetve azon szakemberek hálózatának kiépítése, képzése és megismerése, akik a témával foglalkoznak. Olyan fiatal szakembereket kívánunk képezni az Év során, akik 2008-on túl is akarnak és képesek lesznek a kultúrák közötti párbeszéd jegyében projekteket szervezni.

 

A következő főbb lépéseket szeretnénk megtenni:

ötletpályázat és felhívás közzététele olyan projektek és programok megvalósítására, amelyek erősítik a kultúrák közötti párbeszédet

nemzetközi workshop - konferencia megszervezése a legígéretesebb projektek vezetőinek részére

nyitó és záróesemények megszervezése

a legérdekesebb programok és projektek promóciója

egy alap létrehozása szakemberek európai utazására annak érdekében, hogy megismerkedhessenek jó példákkal és gyakorlattal.

 

A Kultúrák között párbeszéd európai éve magyarországi programját a KultúrPont Iroda kordinálja az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából. Az Év eseményeinek szervezése során szorosan együttműködnek több szakterülettel és civil szervezettel.

 

Ennek előzménye volt két pályázati felhívás, 2007.július 31-i határidővel.

 

a.) Korlátozott számú (8-10) olyan projektet kívánnak költségeik 80%-áig támogatni, amely európai szinten támogatja az interkulturális párbeszédet, közvetlenül, vagy indirekt módon a lehető legtöbb embert ér el, és megvilágítja a témaköben elért az eredményeket és tapasztalatokat. A projektek tartalmazhatnak rendezvényeket, vagy más olyan programokat, amelyek felvilágosító hatásúak és aláhúzzák az interkulturális párbeszéd jelentőségét.

 

b.) Minden tagállamból egy olyan programot kívánnak támogatni, amely ugyan nemzeti, de az európai dimenzió is hangsúlyozott. Ebben a pályázatban is lányeges a program által elérhető polgárok száma, s hangsúlyozott a civil képzés és tanulás az emberek különbözőségéről és annak elfogadásáról.

 

A pályázaton a program nemzeti koordinátorai indulhattak a költségek 50%-ának támogatásáért, de a végső kedvezményezettek rajtuk kívül a nem kormányzati és költségvetési szervezetek egyaránt lehetnek.

 

Project coordinator: Hungarofest Kht. KultúrPont Iroda

Tel.: +36 1 413-7565

E-mail: eyid2008@kulturpont.hu                       www.kulturpont.hu/kulturakozi

 

Információ angol nyelven:

http://ec.europa.eu/culture/eac/dialogue/year2008/year2008_en.html

 

http://www.interculturaldialogue2008.eu/

 

DOKUMENTUMOK:

 

Az Európai Unió Tanácsának 2000/43/EK. Irányelve a személyek közti faji-, vagy etnikai szarmazásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról

 

A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottság 10. számú általános ajánlása a rasszizmus és a faji megkülönböztetés elleni küzdelemről az iskolai oktatásban

 

Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája

 

Az Európai Parlament állásfoglalása a kisebbségek védelméről és a megkülönböztetés elleni politikákról a bővítés utáni Európában (2005/2008 (INI))

 

Keretegyezmény a Nemzeti Kisebbségek Védelméről

 

Az Európai Parlament állásfoglalása a romák Európai Unióbeli helyzetéről

 

A Kormány 1010/2004. (II.26.) Korm.határozata a Magyar Köztársaságnak az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezménye végrehajtására vonatkozó második jelentéséről

A bejegyzés trackback címe:

https://etno.blog.hu/api/trackback/id/tr67569657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kultúra

Esélyegyenlőség

Programajánló

süti beállítások módosítása